België, september 2020

De Gaume, de Belgische Provence

We hebben nood aan wat zon! Maar door de pandemie geraken we het land niet uit. Dus maken we een trip naar de Gaume, een natuurgebied die ook wel de Belgische Provence wordt genoemd. En de trip is verrassend mooi!

Tuin bij Le cottage de Torgny

Tuin bij Le cottage de Torgny

Overnachten in Torgny

We gingen voor op en top zuiders, en vonden een leuk plekje om te slapen, Le cottage de Torgny, in Torgny, het meest zuidelijke dorp van België. We waanden ons als Goden in Frankrijk, en genoten met volle teugen van de zon en het terras. Op zondag fietsen we net over de grens en halen we een echt Frans stokbrood om het Provence-gevoel helemaal compleet te maken.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Het huisje zou ik aanraden voor 6 personen, met maximum 4 volwassenen. De zolderkamer is wat moeilijk bereikbaar en is eerder voor kinderen geschikt. Er is geen winkel in Torgny.

Reizen is voor ons vooral natuur en hier zijn absoluut prachtige plaatjes te vinden.

Wandelen rond Torgny

Torgny is een perfecte uitvalsbasis voor wandelaars, en is vooral bekend om zijn microklimaat. Het dorpje is echt idyllisch! We volgen een stuk van de GR129 en treden in de voetsporen van Dwars door België. Herken je “Le Poirier du Loup”, de gemeentelijke wijngaard van Ecouviez?

Le Poirier du Loup

Le Poirier du Loup

Vergeet zeker niet langs te gaan aan de kapel van de hermitage van Torgny, gebouwd in de nasleep van De Pest. In deze kapel woont zuster Marie-Bernard, een bijna 100-jarige heremiet die een kluizenaarsbestaan leidt.

De kapel van zuster Marie-Bernard

De kapel van zuster Marie-Bernard

Zicht op Lamorteau tijdens de wandeling

Zicht op Lamorteau tijdens de wandeling

Op dag 2 van onze vakantie maken we een wandeling aan de kerk van Saint-Mard, met prachtige vergezichten over de omgeving.

In Torgny zelf heb je ook een klein natuurreservaat : Het Raymond Mayné natuurreservaat. Niet mis voor een kleine avondwandeling.

Natuurreservaat Raymond Mayné

Natuurreservaat Raymond Mayné

Fietsen rond Torgny

Ook om te fietsen zijn er verschillende mogelijkheden.

Ga je voor vlak dan kan je in Florenville de RAVeL naar St Cécile volgen (en verder via de RAVeL L165A).
Deze RAVeL is onderdeel van het Waalse RAVeL programma, net als de Vennbahn.
(Ook leuk om te doen! Lees zeker even ons artikel hoe we de Vennbahn van begin tot einde hebben gefietst.)

Het Waalse RAVeL programma voert je door prachtige landschappen. Hou zeker even halt in Chassepierre. Een idyllisch dorpje waar je even je dorst kan lessen. Naast Torgny uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië.

Fietsen naar Chassepierre

Fietsen naar Chassepierre

Wij hebben er zelf niet gefietst, maar ook in Saint-Mard, waar wij gewandeld hebben, is een RAVeL (RAVeL L155) te vinden.

Houden hellingen je niet tegen dan kan je een fietstocht maken rond de dorpen van Rouvroy. Wij deden Torgny, Hamoncourt, Lamorteau met zijn kerkje, Couvreux op de grens met Frankrijk, Rouvroy en Montquintin bekend om zijn prachtige burchtruïne.
Zoals de naam van het dorpje doet vermoeden is het een echte kuitenbijter, maar het uitzicht over het dal van de Ton is geweldig. Het prachtige uitzicht wordt geschonden door de indrukwekkende papierfabriek van Harnoncourt, waar je de bomen letterlijk ziet verdwijnen.

de dorpen van Rouvroy

Bezienswaardigheden rond Torgny

En dan rest ons nog één ding, dat we zeker willen doen op deze vakantie. Een bezoek aan de Abdij van Orval.
Ik zou je eerst een kleine omweg aanraden naar de Basilique Notre-Dame d’Avioth, een schitterende basiliek uit de 14de eeuw, te midden van een verlaten dorpje.

Basilique Notre-Dame d’Avioth

Basilique Notre-Dame d’Avioth

We stoppen ook nog eens aan de Citadelle de Montmédy. Het is slechts een kleine omweg en je hebt er ongetwijfeld een mooi zicht op de omgeving. Maar voor ons viel het een beetje tegen door het slechte weer.

En dan komen we aan bij de Abdij. Wie kent nu niet “de Orval”? Eén van de zes Belgische trappisten, die hier wordt gebrouwen. We bezoeken de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij, waarvan de oudste dateren uit de dertiende eeuw.
Waw, dit is echt wel indrukwekkend! 800 jaar geschiedenis op een paar m²! Wist je dat bij restauraties hier nog altijd geen cement wordt gebruikt, maar kalk en zand?

Probeer zeker op een rustig moment de Abdij te bezoeken, het is er erg druk. Doe geen poging om de monniken te zoeken, die krijg je niet te zien. Het klooster is afgesloten voor publiek. Natuurlijk is er ook een winkeltje waar je bier en kaas kan kopen.

Het verblijf van de monniken

Het verblijf van de monniken

Als wandelaar kun je hier ook nog enkele wandelingen maken in het natuurreservaat “De weiden van Orval”. Jammer genoeg was dit, toen wij er waren, afgesloten voor publiek wegens de pandemie.

We sluiten af in de plaatselijke brasserie, met een Orval natuurlijk! Dit is de enige plaats waar je de groene Orval kan proeven.

Best gezellig! We klinken op alweer een geslaagde vakantie, schol!

Lees ook